Opleiding ‘De plaatsing van overheidsopdrachten’

Op 14 mei organiseerden wij voor onze (toekomstige) promotoren een digitale opleiding rond de plaatsing van overheidsopdrachten. Johan Geerts van advocatenkantoor Geerts-Denayer lichtte de wet op de overheidsopdrachten toe via een webinar en verduidelijkte hoe je er praktisch mee omgaat bij de uitvoering van je plattelandsproject.

De presentatie kan je hier nalezen en downloaden.

Impact coronamaatregelen op de projectwerking

De federale coronamaatregelen kunnen nog altijd een bijzondere impact hebben op uw projectwerking. Aangezien de exit-strategie voor diverse aspecten van de samenleving een verschillend traject tot heropstart voorziet, voorziet VLM volgende regeling voor de melding van overmacht bij geannuleerde of uitgestelde activiteiten.

Zijn er binnen uw project activiteiten die omwille van de verlengde maatregelen ter bestrijding van het coronavirus Covid-19 in de komende weken of maanden niet kunnen doorgaan? Breng dan voor deze bijkomende impact zo spoedig mogelijk en binnen de 15 werkdagen nadat het duidelijk is dat de activiteit niet kan doorgaan de beheersdienst daarvan op de hoogte. Dat kan per e-mail aan beheersdienst@vlm.be met als onderwerp eerst uw projectcode en ‘afgelasting activiteiten ihkv Covid19’. Vergeet zeker niet uw PG-/Plattelandscoördinator in cc te plaatsen. Beschrijf in uw mail welke activiteiten u omwille van de corona-maatregelen moet annuleren en welke kosten u reeds gemaakt heeft voor deze activiteiten. Op basis daarvan zal de beheersdienst beoordelen welke kosten voor subsidie blijven in aanmerking komen.

De kosten die u reeds gemaakt heeft voor activiteiten die u nu moet annuleren, zal u in de volgende declaratie kunnen aangeven. De beheersdienst zal vooraf een aangepast sjabloon voor het voortgangsverslag ter beschikking stellen waarin u zal kunnen omschrijven welke gedeclareerde kosten betrekking hebben op de geannuleerde activiteiten.

Plattelandsproject ‘Slaatje Praatje’ wint de Federale prijs voor Armoedebestrijding

Het afgelopen plattelandsproject ‘Slaatje Praatje’ haalde de prijs van 15 000 euro binnen dankzij de grensoverschrijdende werking als mobiele sociale kruidenier. De medewerkers ontvingen hun prijs in Brussel uit de handen van koningin Mathilde.

Om de 2 weken bezoekt de mobiele sociale kruidenier Laarne, Wichelen, Berlare, Waasmunster en Buggenhout. Maar Slaatje Praatje is veel meer dan enkel materiële hulpverlening. Via ontmoeting, informatie, versterkende activiteiten en sociale tewerkstelling wil dit project de zelfredzaamheid van mensen in armoede vergroten.

Projectoproep provinciale plattelandsprojecten 2018

Ook in 2018 gaat het Provinciaal Managementcomité in Oost-Vlaanderen op zoek naar nieuwe ideeën voor plattelandsprojecten. Het PMC lanceert daarvoor een nieuwe oproep voor projecten, die passen binnen het Uitvoeringsplan voor het Oost-Vlaamse platteland. Er is een budget van 1,4 miljoen EUR beschikbaar voor Omgevingskwaliteit en Platteland Plus.

Projecten kunnen max. 65 % cofinanciering krijgen en moeten aansluiten bij de volgende thema’s:

  • Ondernemen
  • Armoede en Welzijn
  • Erfgoed en Toerisme
  • Klimaatneutraal Oost-Vlaanderen
  • De open ruimte vrijwaren en ontwikkelen

Heb je een creatief projectidee? Nieuwe projectideeën voor je buurt, gemeente of regio kan je eenvoudig aanmelden voor 19 maart 2018 – 12.00 uur via het aanmeldingsformulier.

Ben je nog op zoek naar informatie, ideeën of een geschikte partner voor je plattelandsproject? Op maandag 5 maart organiseren wij een netwerkmoment in Kwatrecht. Inschrijven kan t.e.m. 26 februari via het inschrijvingsformulier.